Tapahtumat

Sukujuhla ja 19. sukukokous 5.-6.8.2023 Mikkelissä

Väänästen sukujuhla ja Väänästen Sukuseuran ry:n 19. Sukukokous järjestetään 5.-6.8.2023 Mikkelissä Sodan ja rauhan keskus Muistissa osoitteessa Ristimäenkatu 4, 55100 Mikkeli.

Ohjelma:
Lauantai 5.8.
10.00 alkaen Ilmoittautuminen Muistissa
10.45 – 11.55 Lounas
12.00 – 12.30 Tervetuloa, esimies Pentti Väänänen
12.30 – 13.30 DNA-tutkimus, sukuhaarojen ja niiden vaiheiden esittely
13.30 – 15.00 Muistin esittely ja tutustuminen Muistiin sekä kahvit
15.00 – 16.00 Toiminnan kehittämisestä, viestinnästä ja sukututkimuksesta
16.00 – 17.00 Uutiskuvaajan työstä, Martti Kainulainen
17.00 Päivällinen

Sunnuntai 6.8.
10.00 alkaen Uusien tulijoiden ilmoittautuminen
10.30 -12.00 Työpajat: sukututkimuksesta ja viestinnästä kiinnostuneille
11.30 alkaen Lounas
13.00 Väänästen sukujuhla
14.15 Väänästen Sukuseura ry:n 19. sukukokous
15.00 Kahvit ja vapaata yhdessäoloa sekä tuotemyynti

Lauantai-iltana 5.8. on omaa aikaa, jolloin voi mennä esimerkiksi konsertti Mäntyharjun Salmelaan, jossa esiintyy klo 19.00 Waltteri Torikka tai Mikaeliin, jossa on samaan aikaan Harry Potter in concert. Liput kannattaa ostaa ajoissa lippupalvelusta.

Sukujuhla alkaa hartaustilaisuudella. Sukujuhlassa Väänäset ja Väänäs-sukuiset esittävät ohjelmaa, kuullaan suvun vaiheista ja sukututkimuksesta sekä Sukuseurojen Keskusliiton ja Mikkelin kaupungin tervehdys.

Majoitus kannattaa varata ajoissa esimerkiksi Sokos-hotellista tai Scandicista. Huoneen saanee edullisemmin netin kautta omalla jäsenkortilla. Sokos-hotelli Vaakunassa 2hh varaustunnuksella BVAANASET23 maksaa 138 € ja 1hh 118 €. Varaukset Vaakunaan 30.6. mennessä puh. 0107642100 huonevaraukset. Mikkelin Scandicista kannattaa varata huone netin kautta ja Scandicin eläkeläisjäsen saa hinnan senioritunnuksella.

Sitovat ilmoittautumiset päivien tilaisuuksiin pyydetään tekemään 17.7.2023 mennessä puh 040-7217605 tai sähköpostilla: penttijuhani.vaananen[at]gmail.com. Mikäli ilmoittautuneelle tulee este, siitä pitää ilmoittaa mahdollisimman pian, viimeistään 28.7.

Kaikki Väänäset ja Väänäs-sukuiset ovat lämpimästi tervetulleita sekä lauantain että sunnuntain tilaisuuksiin. Tapahtuma on ilmoittautuneille ilmainen.

Sääntömääräisessä sukukokouksessa
- esitetään hallituksen laatima kertomus edellisen sukukokouksen jälkeisestä seuran toiminnasta ja taloudesta
- päätetään hallituksen esityksestä seuran tulevan toiminnan suuntaviivoista, talouden perusteista sekä muista jäsenten kannalta tärkeistä periaatteellisista kysymyksistä seuraavaan sukukokoukseen saakka
- valitaan seuran esimies ja varaesimies seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi
- valitaan viidestä yhdeksään hallituksen jäsentä seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi
- käsitellään vuosikokouksen tekemät esitykset
- sääntömuutos
- käsitellään hallituksen ja jäsenten määräaikaan (23.7.) mennessä tekemät esitykset
- annetaan hallitukselle seuraavaa sukukokousta koskevat evästykset.


 


Tervetuloa Mikkeliin Väänästen sukujuhlaan ja -kokoukseen 5.-6.8.2023!

Menneet tapahtumat

Tavattiin Joensuussa

Väänästen sukuseura pitää sukukokouksen joka kolmas vuosi ja vuosikokouksen vuosittain. Nyt oli vuorossa ”pelkkä” vuosikokous, joka koronatilanteen vuoksi siirrettiin 18. syyskuuta asti. Paikka kuitenkin pysyi edelliskokouksen päätöksen mukaisena Joensuuna.

Osa kokoustajista saapui jo edellisiltana hotelli Kimmeliin, jossa hallituskin piti valmistelevan kokouksensa. Kaikille yhteinen tilaisuus taas koettiin lauantaipäivänä Ilosaaressa, ravintola Kerubissa, entiseltä nimeltään Karelia. Hyvät olivat kahvit ja lounas, jotka nautittiin kokouspöytien ääressä.

Väkeä oli sopivasti, että kaikki esittäytyivät. Matkailuoppaana toimiva Eira Väänänen esitteli myös Joensuun kaupunkia, mistä mieleen jäi erityisesti nuorekkuus. Yliopiston ja muiden oppilaitosten opiskelijat leimaavat katukuvaa.

Erittäin vanhoihin asioihin taas pureutui sukututkija Ari Kolehmaisen esitys, jonka katselimme videolta. Dna:ta, joka on sukua Väänäsissä esiintyvään, on kulkeutunut vähän kuin siksak-ommelta idän ja hämäläisalueiden väliä. Esityksestä on referaatti hiukan edempänä. Pertti Väänäsen katsaus tuli jo vähän myöhemmille vuosisadoille. Eri kantaisien alkamat sukuhaarat selkeytyivät taas hiukan ja asianhan voi kerrata tämän lehden alkujutusta.

Tekeillä olevien sukukirjojen vaiheesta kuultiin sitten. Kurolanlahti on lähimpänä tulossa.

Itse vuosikokouksessa katsastettiin taaksepäin ja eteenpäin niin vuoden 2020 kuin 2021 tilejä ja toimintaa. Valintoja taas ei tehty, sillä viime vuonna Lahdessa valittu hallitus jatkaa seuraavaan sukukokoukseen asti. Yhtä ja toista on korona-ajasta huolimatta tehty ja valmisteilla, kuten tämän lehden ilmoitukset kertovat.

Pieni mukava tieto oli, että Väänästen sukupuu -lehti oli saanut Vuoden taitto -palkinnon Sukuseurojen Keskusliiton lehtikatselmuksessa. On myös aloitettu seuran kunnianjäsenten videoidut haastattelut ja videointia käytetään vastedes muutenkin seuran tapahtumien dokumentointiin. Tässä kokouksessa siitä vastasi Mikael Väänänen.

Mari Väänänen puolestaan on valmistanut Assar ja Sanni Väänäsen haastattelun Yli-Kiimingin Alavuotolla, puolisoiden entisessä kotikylässä. Kokousväki suorastaan liikuttui seuratessaan puolisoiden muistelua. Samalla nähtiin persoonalllista Alavuoton kylää jopa lintuperspektiivistä.

Vuoden 2022 vuosikokous päätettiin pitää 2. huhtikuuta Oulussa.

Vuoden 2020 vuosikokous sekä sukujuhla ja -kokous järjestettiin 7.11.2020 Lahden Upseerikerholla

Pandemian johdosta 4.4.2020 Siilinjärvelle kutsuttu vuosikokous ja 1.-2.8.2020 Mikkeliin valmisteltu sukujuhla sekä 18. sukukokous siirrettiin pidettäviksi 7.11.2020 Lahdessa, tosin lyhennetyssä muodossa. Kokoukset pystyttiin järjestämään viranomaisten antamia turvallisuusmääräyksiä noudattaen. Kokouspaikalle Lahden upseerikerholle uskaltautui vain 42 henkeä, kun kolme vuotta aiemmin Tahkola oli lähes 250 henkeä.

Sääntömääräisen vuosikokouksen jälkeen sukututkimustoimikunnan puheenjohtaja kunniajäsenemme Pertti Väänänen esitteli sukututkimuksen tilannetta. Väänäsiä on tutkittu 90 vuotta, ensimmäisenä, jo ennen sukuseuran perustamista tutkimusta viritteli lehtori Jorma Väänänen. Tähän mennessä on eritelty 40 eri sukuhaaraa, valmistunut useita sukukirjoja ja tekeillä on useampia uusia.

Sukukirjan teosta kertoivat Kalevi Väänänen (Pohjois-Karjala, ilm. 2012), Marja-Leena Ketola (Kurolanlahti) ja Outi Pyymäki (Räimä-Limalahti). Tässä yhteydessä Pertti Väänänen siirsi sukututkimustoimikunnan puheenjohtajuuden Kalervo Väänäsen vastuulle. Sitten kokousväki jätti maskinsa syrjään ja nautti hyvän noutolounaan. 

Lounaan jälkeen puettiin uudet maskit ja esimies Pentti Väänänen toivotti paikalla olijat ja videon välityksella tilaisuutta seuraavat tervetulleeksi sukujuhlaan. Vuosikokoushan pidetään joka vuosi, mutta sukujuhla ja -kokous vain joka kolmas.

Kenttäpiispa Pekka Särkiö piti hartauden ja lähetti seppelepartiot, toisen Lahden sankarihaudoille ja toisen kunniajäsenemme Kalle Väänäsen haudalle. 

Professori Kalervo Väänänen piti juhlapuheen, rohkaisten maapallon elämän varjeluun. Edesmenneen kunniajäsenemme majuri evp Kalle Väänäsen tytär Johanna Väänänen kertoi isästään ja lapsuudestaan kasarmialueella. Riitta Mäkinen muisteli viikko aikaisemmin haudattua äitiään kunniajäsentämme ministeri Marjatta Väänästä.

Karin Nissinen Suomen Sukututkimusseurasta luovutti kunniajäsenellemme Pertti Väänäselle Suomalaisen Sukututkimuksen ansiomitalin. Sukuseurojen Keskusliiton kultaisen ansiomitalin saivat hallituksen jäsenet Outi Pyymäki ja Aki Väänänen sekä pronssien ansiomitalin Jukka Wäänänen ja Maria Väänänen. Sukututkijastipendit luovutettiin Pertti Väänäselle, Reetta Väänäselle, Marja-Leena ja Matti Ketolalle sekä lähetetään Lea Väänäselle.

Sukukokous kutsui sukuseuran 14. kunniajäseneksi teollisuusneuvos Heikki Väänäsen Kuopiosta. Sukuseuran esimiehenä jatkaa Pentti Väänänen ja varaesimiehenä Eeva-Riitta Piispanen Helsingistä. Hallitukseen valittiin Sinikka Aaltonen Helsingistä, Kalervo Väänänen Turusta, Heini Kapanen Järvenpäästä, Jukka Väänänen Orivedeltä, Outi Pyymäki Tampereelta, Aki Väänänen Kuopiosta ja Tuula Anttila Oulusta sekä uusina jäseninä Riitta Mäkinen Lempäälästä ja Jari A. Väänänen Kuopiosta.