Tapahtumat

Kutsu sukuseuran vuosikokoukseen 25.3.2023 Helsinkiin

Väänästen Sukuseura ry:n vuosikokous pidetään lauantaina 25.3.2023 klo 13.00 Helsingissä, Helsingin keskuskirjasto Oodissa, osoite Töölönlahdenkatu 4 Helsinki 00100. Ilmoittautuminen ja kahvit klo 10.00 alkaen. Sukututkimuksesta ja seuran ajankohtaisista asioista. Lounas klo 12.00. Vuosikokous alkaa klo 13.00. Lopuksi on kahvit noin klo 15.00.

Vuosikokouksessa käsitellään sukuseuran sääntöjen 6 §:n asiat. Vuosikokouksen käsiteltäväksi tarkoitetut asiat on jätettävä kirjallisesti esimiehelle tai hallitukselle 10.3.2023 mennessä. Kokouksen yhteydessä on myytävänä sukuseuran rinta- ja korvakoruja, sukuviirejä ja sukukirjoja.

Osallistumisesta vuosikokoukseen pyydetään ilmoittamaan 28.2.2023 mennessä sukuseuran esimiehelle Pentti Väänäselle, puh 040 721 7605 tai sähköpostilla: penttijuhani.vaananen[at]gmail.com. Kaikki Väänäs-sukuiset ovat tervetulleita tilaisuuksiin.

Tervetuloa Oodiin

Sukuseuran hallitus

Sukujuhla ja 19. sukukokous 5.-6.8.2023 Mikkelissä

Väänästen sukujuhla ja Väänästen Sukuseura ry:n sääntömääräinen 19. sukukokous pidetään 5.-6.8.2023 Mikkelissä. Kokouskutsu ja ohjelma tulee huhtikuussa lähetettävässä jäsenkirjeessä sekä laitetaan seuran kotisivuille ja facebookiin.

Menneet tapahtumat

Tavattiin Joensuussa

Väänästen sukuseura pitää sukukokouksen joka kolmas vuosi ja vuosikokouksen vuosittain. Nyt oli vuorossa ”pelkkä” vuosikokous, joka koronatilanteen vuoksi siirrettiin 18. syyskuuta asti. Paikka kuitenkin pysyi edelliskokouksen päätöksen mukaisena Joensuuna.

Osa kokoustajista saapui jo edellisiltana hotelli Kimmeliin, jossa hallituskin piti valmistelevan kokouksensa. Kaikille yhteinen tilaisuus taas koettiin lauantaipäivänä Ilosaaressa, ravintola Kerubissa, entiseltä nimeltään Karelia. Hyvät olivat kahvit ja lounas, jotka nautittiin kokouspöytien ääressä.

Väkeä oli sopivasti, että kaikki esittäytyivät. Matkailuoppaana toimiva Eira Väänänen esitteli myös Joensuun kaupunkia, mistä mieleen jäi erityisesti nuorekkuus. Yliopiston ja muiden oppilaitosten opiskelijat leimaavat katukuvaa.

Erittäin vanhoihin asioihin taas pureutui sukututkija Ari Kolehmaisen esitys, jonka katselimme videolta. Dna:ta, joka on sukua Väänäsissä esiintyvään, on kulkeutunut vähän kuin siksak-ommelta idän ja hämäläisalueiden väliä. Esityksestä on referaatti hiukan edempänä. Pertti Väänäsen katsaus tuli jo vähän myöhemmille vuosisadoille. Eri kantaisien alkamat sukuhaarat selkeytyivät taas hiukan ja asianhan voi kerrata tämän lehden alkujutusta.

Tekeillä olevien sukukirjojen vaiheesta kuultiin sitten. Kurolanlahti on lähimpänä tulossa.

Itse vuosikokouksessa katsastettiin taaksepäin ja eteenpäin niin vuoden 2020 kuin 2021 tilejä ja toimintaa. Valintoja taas ei tehty, sillä viime vuonna Lahdessa valittu hallitus jatkaa seuraavaan sukukokoukseen asti. Yhtä ja toista on korona-ajasta huolimatta tehty ja valmisteilla, kuten tämän lehden ilmoitukset kertovat.

Pieni mukava tieto oli, että Väänästen sukupuu -lehti oli saanut Vuoden taitto -palkinnon Sukuseurojen Keskusliiton lehtikatselmuksessa. On myös aloitettu seuran kunnianjäsenten videoidut haastattelut ja videointia käytetään vastedes muutenkin seuran tapahtumien dokumentointiin. Tässä kokouksessa siitä vastasi Mikael Väänänen.

Mari Väänänen puolestaan on valmistanut Assar ja Sanni Väänäsen haastattelun Yli-Kiimingin Alavuotolla, puolisoiden entisessä kotikylässä. Kokousväki suorastaan liikuttui seuratessaan puolisoiden muistelua. Samalla nähtiin persoonalllista Alavuoton kylää jopa lintuperspektiivistä.

Vuoden 2022 vuosikokous päätettiin pitää 2. huhtikuuta Oulussa.

Vuoden 2020 vuosikokous sekä sukujuhla ja -kokous järjestettiin 7.11.2020 Lahden Upseerikerholla

Pandemian johdosta 4.4.2020 Siilinjärvelle kutsuttu vuosikokous ja 1.-2.8.2020 Mikkeliin valmisteltu sukujuhla sekä 18. sukukokous siirrettiin pidettäviksi 7.11.2020 Lahdessa, tosin lyhennetyssä muodossa. Kokoukset pystyttiin järjestämään viranomaisten antamia turvallisuusmääräyksiä noudattaen. Kokouspaikalle Lahden upseerikerholle uskaltautui vain 42 henkeä, kun kolme vuotta aiemmin Tahkola oli lähes 250 henkeä.

Sääntömääräisen vuosikokouksen jälkeen sukututkimustoimikunnan puheenjohtaja kunniajäsenemme Pertti Väänänen esitteli sukututkimuksen tilannetta. Väänäsiä on tutkittu 90 vuotta, ensimmäisenä, jo ennen sukuseuran perustamista tutkimusta viritteli lehtori Jorma Väänänen. Tähän mennessä on eritelty 40 eri sukuhaaraa, valmistunut useita sukukirjoja ja tekeillä on useampia uusia.

Sukukirjan teosta kertoivat Kalevi Väänänen (Pohjois-Karjala, ilm. 2012), Marja-Leena Ketola (Kurolanlahti) ja Outi Pyymäki (Räimä-Limalahti). Tässä yhteydessä Pertti Väänänen siirsi sukututkimustoimikunnan puheenjohtajuuden Kalervo Väänäsen vastuulle. Sitten kokousväki jätti maskinsa syrjään ja nautti hyvän noutolounaan. 

Lounaan jälkeen puettiin uudet maskit ja esimies Pentti Väänänen toivotti paikalla olijat ja videon välityksella tilaisuutta seuraavat tervetulleeksi sukujuhlaan. Vuosikokoushan pidetään joka vuosi, mutta sukujuhla ja -kokous vain joka kolmas.

Kenttäpiispa Pekka Särkiö piti hartauden ja lähetti seppelepartiot, toisen Lahden sankarihaudoille ja toisen kunniajäsenemme Kalle Väänäsen haudalle. 

Professori Kalervo Väänänen piti juhlapuheen, rohkaisten maapallon elämän varjeluun. Edesmenneen kunniajäsenemme majuri evp Kalle Väänäsen tytär Johanna Väänänen kertoi isästään ja lapsuudestaan kasarmialueella. Riitta Mäkinen muisteli viikko aikaisemmin haudattua äitiään kunniajäsentämme ministeri Marjatta Väänästä.

Karin Nissinen Suomen Sukututkimusseurasta luovutti kunniajäsenellemme Pertti Väänäselle Suomalaisen Sukututkimuksen ansiomitalin. Sukuseurojen Keskusliiton kultaisen ansiomitalin saivat hallituksen jäsenet Outi Pyymäki ja Aki Väänänen sekä pronssien ansiomitalin Jukka Wäänänen ja Maria Väänänen. Sukututkijastipendit luovutettiin Pertti Väänäselle, Reetta Väänäselle, Marja-Leena ja Matti Ketolalle sekä lähetetään Lea Väänäselle.

Sukukokous kutsui sukuseuran 14. kunniajäseneksi teollisuusneuvos Heikki Väänäsen Kuopiosta. Sukuseuran esimiehenä jatkaa Pentti Väänänen ja varaesimiehenä Eeva-Riitta Piispanen Helsingistä. Hallitukseen valittiin Sinikka Aaltonen Helsingistä, Kalervo Väänänen Turusta, Heini Kapanen Järvenpäästä, Jukka Väänänen Orivedeltä, Outi Pyymäki Tampereelta, Aki Väänänen Kuopiosta ja Tuula Anttila Oulusta sekä uusina jäseninä Riitta Mäkinen Lempäälästä ja Jari A. Väänänen Kuopiosta.