Väänästen sukukirja ”Varpasen Väänäset” on ilmestynyt

3.11.2016

Sukukirjan julkistamistilaisuus oli 25.11.2016 Maaningan kirjastossa.

Sukukirja Varpasen Väänäset on monen vuoden aikana ja monen ihmisen toimesta kerättyjen sukutietojen ja -tarinoiden kooste, joka kuvaa mahtavan savolaisen Väänästen talonpoikaissuvun erään sukuhaaran henkilöitä ja heidän elämäänsä.

Varpasen sukuhaaralle nimen antaneet Varpasmaa ja Varpanen-järvi sijaitsevat Maaningan kunnan länsirajalla Pielaveden kunnanrajaa hipoen, Maaningan keskustasta noin 12 km länteen.

Väänäset tulivat 1500-luvun puolivälin aikoihin Rantasalmen Tuusmäestä Kuopion pohjoispuolelle nykyisen Kehvon - Väänälänrannan alueelle. Sata vuotta myöhemmin nykyisen Väänälänrannan seudulla Ruokoveden rannalla Väänäsillä oli jo neljä taloa, joita isännöivät veljekset Tahvo, Paavo, Antti ja Pekka Väänänen. Paavon pojanpojanpoika Iivari Väänänen (s. 1685) lähti etsimään parempia elinmahdollisuuksia perustamalla perheensä kanssa oman asuinpaikan savupirtteineen Maaningan Varpasjärven rannalle. Sukukirja kertoo tämän Iivari Väänäsen ja hänen jälkeläistensä elämästä noin 300 vuoden ajalta. Iivarin ja hänen perheensä elämää kuvattaessa kirja samalla valaisee savolaisen maaseutuväestön elintapoja ja elinolosuhteita 1700- ja 1800-luvun Pohjois-Savossa.

Varpalassa Väänäsiä asui noin neljän sukupolven ajan. Näyttää siltä, että 1800–luvun alkupuolella Väänäset ovat jo pääosin muuttaneet Varpalasta muualle Maaningan alueelle kuten Kurolanlahden ja Käärmelahden kyliin. Nykyisin sukuhaaran jäseniä asuu ympäri Suomea ja Eurooppaa sekä eri puolilla maapalloa.

Varpasen Väänäset kirjan yli 1500 henkilön sukutarinat ovat paitsi kirjoitettuna tekstinä myös yli 300 valokuvan muodossa kirjan kuvagalleriassa. Vaikka vanhat kuvat ovat usein huonolaatuisia, ne pystyvät kertomaan aikansa vaatetuksesta ja elintavoista enemmän kuin pelkät sanat. Kirjan henkilöt on järjestetty 982 jälkipolvitauluun.

Varpasen Väänäset kirjan on kustantanut Väänästen Sukuseura ry ja koonnut keravalaiset Mauno Väänänen ja Pertti Väänänen. Kirjassa on 380 sivua ja laaja henkilöhakemisto. Mikkeliläinen Seppo Väänänen maalasi kirjan kannessa olevan sukuhaaran ensimmäistä asuinpaikkaa esittävän kuvan.

Kirjan hinta jäsenille on 30 euroa ja ei-jäsenille 40 euroa.

Tiedustelut ja tilaukset: vaanastensukuseura[at]gmail.com